thumb
23/03/2016

Po zamachach w Brukseli - zło dobrem zwyciężaj

Po tragicznych wydarzeniach, które miały miejsce w Belgii, otrzymaliśmy przejmujący list od Patricka Nullensa, rektora Evangelische Theologische Faculteit w Leuven . Zapraszamy do zapoznania się z nim oraz z odpowiedzią rektora EWST Wojciecha Szczerby.

więcej >
więcej >
01/03/2016

…jeszcze tylko chwila…

Błogosławiony niech będzie Bóg i Ojciec Pana naszego Jezusa Chrystusa. On według swojego wielkiego miłosierdzia, przez wzbudzenie z martwych Jezusa Chrystusa, zrodził nas ponownie Więcej >>

więcej >
16/12/2015

Wycieczka do Herrnhut – okiem studentki

Dla ludzi takich jak ja (czyli lubiących dłużej pospać 🙂 ) ten dzień wcale nie zaczął się miło. Zbiórka o 6:45 sprawiła, że na miejsce dotarłam ledwo żywa i całą drogę dosypiałam. Jednak późniejsze atrakcje szybko zrekompensowały mi me „poświęcenie” :-). Więcej >>

Przeczytaj

Absolwenci EWST – kompetentni, wszechstronni, kreatywni

Co robią po studiach absolwenci EWST? Czy nauka pomogła im w rozwoju zawodowym, społecznym i osobistym? – na pytania o losy absolwentów odpowiada rektor EWST, prof. Wojciech Szczerba.

Christus Victor

Biblia zawiera szeroki, bogaty wachlarz słów, obrazów i metafor, aby przedstawić i wyjaśnić nam dzieło Chrystusa. Tymczasem, teologia zachodnia często skupia się głównie nad jednym tylko modelem, który podkreśla zastępczą śmierć Chrystusa na krzyżu. Owszem, to jest istotne, nieodzowne przesłanie biblijnej relacji o Chrystusie. Problem powstaje, gdy zredukujemy nasze zrozumienie tego, co Chrystus uczynił dla nas do jednego tylko pojęcia czy aspektu jego życia i służby.

Nikos Obrazoburca: „Jestem tylko narzędziem…”

Bezpośredni w swoich tekstach i wstydliwy w komunikowaniu. Mikołaj Papatolios, znany także jako raper Nikos Obrazoburca, wydał swoją debiutancką płytę pod tytułem „Wypadkowa Paradoksów Bezczasu”. Nikos zakochał się w muzyce rap, mając lat 9. Późniejsze lata jego życia przyniosły mnogość inspiracji, w sposób zadziwiająco harmonijny łączonych przez niego w twórczości, którą ciężko dziś właściwie zaszufladkować.

czytaj więcej >>